Q&A

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt. Hier heb ik een paar beantwoord. Mail me gerust met je eigen vraag!

Hoe omschrijf je jouw aanpak?

Resultaatgericht, met warmte, empathie en humor. Maatwerk. Mijn doel is mezelf overbodig te maken. Ik kan nogal direct en confronterend zijn. Als je dat niet kan waarderen, zijn we geen match.

Wat zijn je tarieven?

Interim tarieven variëren van 350 euro per uur voor consultancy en teamcoaching werkzaamheden tot 125 euro per uur voor een langer lopende transformatie opdracht met veel uren.

Mijn executive coachingstarief is 250 euro per uur.

Mijn relatietherapie tarief is 250 euro voor een sessie van 75-90min.  Uitzonderingen daarop zijn bepaalde services, zoals de Gottman Relatie checkup. Deze kost 350 euro inclusief korte intake en uitgebreide terugkoppeling van 1,5 tot 2 uur.

De REISS motivation profile kost 450 euro per individu binnen het kader van relatiecoaching, en 550 euro voor zakelijke cliënten. Dit is inclusief uitgebreide rapportage van ongeveer 55 pagina’s en een twee uur durend terugkoppelingsgesprek.

Alle tarieven zijn exclusief btw.

Wat zijn de eerste stappen van een relatiecoachingstraject?

We maken eerst vrijblijvend kennis. Dat kan online en het kan ook in mijn praktijkruimte in Weesp. We kunnen samen kijken of er een match en een klik is.

Vervolgens bespreek ik met jullie welke aanpak ik denk dat passend is. Het kan zijn dat ik aanraad te starten met een Relatie checkup, een vragenlijst om te kijken waar jullie sterke punten zijn en de ontwikkelpunten in jullie relatie. Soms is het nodig om eerst een aantal sessies flink stoom af te blazen onder mijn begeleiding omdat er iets is voorgevallen.

Hoe lang duurt een coaching sessie?

Een sessie duurt 1,5 uur met uitloop tot 2 uur.

Op welke tijden werk je en op welke locaties?

Op maandag en dinsdag houd ik praktijk op de Herengracht 560 te Amsterdam (ter hoogte van de Utrechtse straat). Op woensdagen en vrijdagen en op donderdagmiddag werk ik in Weesp op de Pampuslaan 141. Het is eventueel ook mogelijk om ‘savonds of in het weekend met mij een afspraak maken. Ik vraag dan wel 1,5 x tarief.

Kan ik tussendoor ook vragen stellen?

Voel je altijd vrij om contact met mij op te nemen per email of whatsapp. Ik ben heel betrokken bij mijn cliënten en ik zet mijn telefoon uit als ik niet gestoord wil worden. Ik vertrouw erop dat je dit alleen zult doen als het echt dringend voor je is en ik zal zo snel mogelijk reageren.  Als het nodig is, probeer ik op korte termijn een extra afspraak in te plannen.

Afspraak wijzigen of afzeggen

Vanuit de LEAN en Agile gedachte kiezen we bij voorkeur een vaste tijd en dag voor onze afspraken. Voorspelbaarheid geeft rust. Mocht je dit een keer willen wijzigen dan is dat geen probleem.

Wil je een afspraak afzeggen of verplaatsen dan kan dit kosteloos tot 48 uur van te voren.

Als je met een stel werkt, heb je dan ook voorkeur voor een van beide partijen?

Als persoon en professional weet ik heel goed dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten. Ik kijk naar de dynamiek tussen jullie en geef niemand de schuld. De een triggert vaak onbedoeld en soms onbewust het gedrag van de ander en vice versa. Ik help jullie om deze patronen inzichtelijk te krijgen en hoe je daar vervolgens mee omgaat.

Daarnaast help ik jullie beide om in te zien op welke manier je bijdraagt aan dit patroon en wat jij kan doen om dit te doorbreken. Als je bij mij komt alleen om je partner te veranderen, dan kun je je geld beter besparen. Je zult zelf ook aan het werk moeten.

We zijn al bij een andere relatietherapeut geweest zonder succes. Wat maakt jou geschikter?

Dat weet ik natuurlijk niet. Laten we in de eerste kennismaking vooral goed uitwisselen wat we van elkaar verwachten. Ik verwacht van jullie dat jullie tijd investeren in het traject. De tuin gaat niet vanzelf tot bloei komen, er zal geharkt moeten worden en bewaterd. En hier en daar zelfs omgespit. En voor zaadjes om te ontkiemen is ook tijd nodig.

Wat je van mij kan verwachten is maatwerk. Ik heb heel veel verschillende werkvormen in mijn rugzak en kijk goed naar wat ik denk dat bij jullie past. En als het niet past, ga ik er vanuit dat jullie mij dat laten weten en dan kunnen we het daar over hebben. Voor mij is het erg onbevredigend als een koppel na een paar sessies niet meer terugkomt. Ik probeer dan ook altijd nog een (kosteloos) afrondingsgesprek in te plannen.

We vinden jouw tarief best wel hoog.

Ik kan me best voorstellen dat je je geld ook graag ergens anders aan zou willen uitgeven. Maar is dat echt zo? Je geeft je geld ook uit aan de kapper, vakantie, lekker eten. Je relaties zijn het fundament van je bestaan. Stel je eens voor dat het allemaal veel fijner, ontspannener en in meer oprechtheid en verbinding zou verlopen? Dat is toch ook heel wat waard?

Enne… een scheiding is altijd nog duurder dan relatietherapie 😉

Is het mogelijk om korting te krijgen?

Ik geef geen korting. Ik reserveer wel een dagdeel in de week voor individuen en stellen die mijn coaching om wat voor reden dan ook niet kunnen betalen. Dan help ik jullie kosteloos vijf tot maximaal tien sessies op weg. Neem contact met mij op voor de voorwaarden en eventuele wachttijd. En wees gerust, ook een dergelijk verzoek behandel ik altijd serieus en volstrekt vertrouwelijk.

Ik kan je ook verwijzen naar zelfhulp bronnen, zoals boeken, podcasts en ander online materiaal.

Mijn partner wil niet mee. Wat nu?

In bijna alle gevallen is een van beide partners meer gemotiveerd om hulp van buiten in te schakelen. Laat je partner naar mijn filmpje op de website kijken, dat helpt soms al. En vraag of je partner bereid is één uur tijd te investeren in gewoon een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat mag ook een individueel gesprek zijn, als je partner liever met mij alleen zijn of haar bezwaren bespreekt.

Ik kan je ook verwijzen naar zelfhulp bronnen, zoals boeken, podcasts en ander online materiaal.

Mijn partner gaat vreemd en is niet bereid hier mee te stoppen. Kan jij ons helpen?

De eerste vraag is, of je partner wel bereid is in relatiecoaching te gaan. Van daaruit werken we verder. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je zeker ook alleen komen om met mij te bespreken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan.

Heb je ook ervaring met gay stellen?

Dat heb ik, zij het in beperkte mate – want zo lang werk ik nou ook nog weer niet als relatietherapeut 😊 Alle stellen met alle achtergronden en alle verhalen zijn welkom in mijn praktijk. De tools en technieken zijn geschikt voor zelfs alle vormen van relaties. Ook als jij een conflict hebt met je schoonmoeder kun je in relatietherapie.

Met wat voor stellen werk je het liefst?

Ik werk het liefst met stellen die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Dan heeft mijn therapie de meeste kans van slagen.

Ik werk ook graag met ouders van jonge kinderen, omdat ik geloof dat ik waarde kan toevoegen ook als het besluit al genomen is om uit elkaar te gaan. Ik kan helpen de verstandhouding en communicatie zodanig te verbeteren, dat de situatie voor de kinderen draaglijker wordt.

En verder geniet ik vooral van de diversiteit van vraagstukken die op me afkomt.

Wat is het raarste dat je hebt meegemaakt?

Dat kan ik natuurlijk niet vertellen. Ik vertel uit principe niets over mijn coachingscliënten, behalve aan mijn directe collega’s voor intercollegiale consultatie (ik weet ook niet alles) of in supervisie.

En verder vind ik niet zoveel dingen raar bij anderen. Ik ben erg open minded en heb een groot empathisch vermogen. En geloof me, iedereen heeft z’n verhaal. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.

Wat heb je zelf meegemaakt?

Ik ben best open over mijn persoonlijke reis op het gebied van relaties en als ik denk dat het jou helpt ben ik ook zeker bereid daar het een en ander over te vertellen. Echter, de focus ligt op jou. De balans tussen geven en nemen is in dit geval, dat ik jouw verhaal aanhoor en je adviezen geef, en jij mijn factuur betaalt.

Met wat voor vragen moeten we niet bij jou aankomen?

In principe kun je met alle vragen bij mij komen, en verwijs ik door als er een bepaald specialisme nodig is. Sommige seksuele problemen vragen een arts of seksuoloog.

Zijn er ook bepaalde cliënten die je niet aanneemt?

Zeker, als ik denk dat er onvoldoende klik is of openheid dan kan het gebeuren dat ik zelf aangeef dat ik jullie niet kan helpen. Ook bij vermoeden van ernstige persoonlijkheidsstoornissen of karakterologisch huiselijk geweld zal ik jullie doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Bij situationeel huiselijk geweld (dat is geweld waar iemand spijt van betuigt en dat getriggerd wordt door omstandigheden) verwacht ik jullie wel te kunnen helpen.

Wat als ik een klacht heb over je begeleiding?

Ik verwacht dat je die allereerst met mijzelf bespreekbaar maakt. Daar kan ik namelijk alleen maar van leren. Mochten we er samen niet uitkomen, dan kun je je wenden tot de ethische commissie van mijn Opleider, Phoenix. Ik wijs je graag de weg.

Zoals in mijn algemene voorwaarden opgenomen, ontslaat een klacht je niet van betalingsverplichting.

Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt?

Dat was tijdens een online sessie. Ik dacht dat ik de meeting al verlaten had, maar ik had niet hard genoeg op de knop gedrukt. Dus was mijn uitroep “zo hé, wat een gedoe” aan de andere kant nog voluit te horen. Ik ben gelukkig ook maar een mens…

Ik ben wel benieuwd naar dat Agile werken, wat is dat eigenlijk precies?

Google maar eens op; “Agile scrum wat is dat?” en kijk dan bij video’s. scrumcompany en agilescrumgroup.nl hebben korte heldere videootjes over deze manier van werken.

De kern ervan is continue leren en verbeteren. Binnen Agile Scrum doe je dat met een zelforganiserend team, het team krijgt aangereikt wat de prioriteiten zijn en bepaalt zelf hoe ze die gaan realiseren.

Ben je nou vooral Agile Coach of Relatietherapeut?

Ik ben vooral Gerda 😉 Ik vind het heel gaaf om deze rollen te kunnen combineren. Ik geniet ervan de diepte in te kunnen gaan met individuen en stellen en de dynamiek en ontwikkelingen van een organisatie voeden mij op een andere manier.

Wat houdt EFT relatietherapie precies in?

Emotionally Focused Therapy, ontwikkeld door Sue Johnson, heeft voor een revolutie in de relatietherapie gezorgd. Deze vorm van therapie is zeer succesvol; maarliefst 70% van de relaties hersteld en bij 85% van de stellen verbetert de relatie significant. Deze therapie kijkt naar problemen met de hechtingsbril; er van uitgaande dat volwassenen in een intieme relatie net zo goed behoefte hebben aan een veilige hechting als kinderen. Als die veilige verbinding in het geding komt, ontstaat er gedoe. De therapeut gebruikt de oplopende emoties als ingang tot dieper liggende hechtingsbehoeften en hechtingsangsten. Je kunt ook de online Houd Me Vast training doen of het Houd me Vast boek lezen als je deze aanpak interessant vindt en de problemen in jouw relatie niet al te groot zijn, maar je vooral zoekt naar verbinding op een diepere laag.

Wat is systemisch werken precies?

Wat een mooie vraag! Dan kijk je als begeleider niet alleen naar het individu of het koppel, maar kijk je ook naar het systeem er omheen. Heel ver uitgezoomd is dat de cultuur waarin we leven, en op iets kleiner niveau is dat je systeem van herkomst, je familie en je gezin. Zij beinvloeden de manier waarop jij naar de wereld kijkt en hoe je met problemen omgaat. Een familie opstelling is een systemische werkvorm. In hele korte tijd kan dit diepgaand inzicht geven in de dynamiek van het probleem waar jij mee worstelt.

Hoe verloopt een familie opstelling precies?

We werken in een ruimte die het “werkend veld” genoemd wordt, mijn praktijkruimte leent zich hier prima voor omdat hij wat ruimer is. Daarin zetten we visueel ruimtelijk representanten neer van jouw systeem. We kunnen werken met andere deelnemers, die bijvoorbeeld de plek van jouw vader of moeder in de ruimte innemen, en we kunnen ook vloerankers gebruiken zoals velletjes papier of platte kussentjes. Overigens kan dit ook op tafel met houten figuren.  Jij geeft aan welke vraag of ontwikkelthema je wil verkennen en dan kijken we wat er ontstaat in het veld. Het gaat om de beweging tussen de elementen. Het is best moeilijk om uit te leggen, je moet het eigenlijk gewoon een keer doen en ervaren. Bijna alle deelnemers zijn altijd zwaar onder de indruk van de inzichten die ze er uit halen.

Wat voor soort opdrachtgevers heb je gehad in het verleden?

Op mijn LinkedIn profiel vind je veel informatie over mijn zakelijke achtergrond. In mijn jaren als consultant bij Arthur Andersen en bij Schouten & Nelissen heb ik bij ontzettend veel verschillende organisaties een kijkje in de keuken mogen nemen. Dat waren veelal grote, professionele organisaties, soms overheidsinstanties. Super leerzaam! En weet je, de basis is overal hetzelfde. De processen zijn achter de schermen vaak toch niet zo strak ingeregeld als je zou verwachten. En de mensen zijn in de kern altijd behulpzaam, betrokken en bereid om te leren.

Je zegt dat je de nieuwe Esther Perel wil worden. Wie is dat?

Esther Perel is een Vlaamse Relatietherapeut die al 30 jaar woont en werkt in New York. Ze spreekt 9 talen vloeiend en is de dochter van Joodse Holocaust survivors. Ze is bekend geworden om haar taboe doorbrekende werk over vreemdgaan en erotiek. Ik kende haar boeken maar werd door haar gegrepen toen ik haar in 2018 in Zomergasten zag. Ze is charmant, scherp, warm en intelligent. Daarna ben ik naar haar toe gegaan in New York om een training bij haar te volgen. Ze heeft meerdere TedTalks gegeven die super interessant zijn. En je kunt gratis haar podcasts luisteren via Spotify.

Wat houdt de Gottman Relatie checkup precies in?

De Gottman Relatie checkup is een vragenlijst rond het model “the Sound Relationship House” dat uit 9 elementen bestaat. Het is gebaseerd op ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek over wat wél werkt in relaties (Masters versus Disasters, noemen zij het). Als je de Engelse taal voldoende beheerst kun je de vragenlijst online invullen. En anders krijg je een NL versie van mij op papier. De terugkoppeling geeft een beeld van jullie sterke punten en ontwikkelpunten binnen de relatie. Een mooi startpunt om zelf mee aan de slag te gaan of je door mij verder in te laten begeleiden.